Home

Psihologie

Religiile Lumii

Karma

Timpul

Cele 7 minuni

Un fel Stiri

Site map

 
 
  Biblia   /   Aforisme   /   Forum   /   Diverse   /   Sitvechi   /   Contact

Templul artemisei din Efes


Templul Artemisei din Efes

 

Ultimul rege care a domnit in Libia (Lydia) - una din regiunile Asiei Mici in perioada antica, astazi parte a Turciei - a fost Cresus. Bogatia de care dispunea era de notorietate, astfel ca in anul 560 I.H., acesta a construit in Efes (Ephesos) un templu luxos. Pe vremea respectiva orasul avea deja o existenta de mii de ani. Conform lefendei, orasul ar fi fost fondata de catre amazoane luptatoare femei.

Cel mai mare templu din marmura

Cresus a hotarit ca va ridica un templu in cinstea zeitei Lunii, care era protectoarea animalelor si a fecioarelor. Aceasta zeita era cunoscuta de catre greci sub numele de Artemis, iar de catre romani, sub numele de Diana. Templul a fost construit din piatra de calcar si din marmura, piatra fiind adusa de pe dealurile din imprejurimi, de catre muncitori.

   Partea principala a templului era sustinuta de aproximativ 120 de coloane din marmura, fiecare coloana avind o inaltime de 20 m., blocurile imense de piatra care formau coloanele au fost ridicate cu ajutorul scripetilor, fiind fixate unele de altele prin scoabe de metal. Dupa finalizarea acoperisului, templul a fost impodobit cu superbe decoratii si statui, in mijlocul acestuia fiind ridicata statuia zeitei Artemis.

   Acesta a fost unul dintre cele mai mari temple care a apartinut lumii clasice, mult mai mare decit Parthenonul, care a fost ridicat mai tirziu, la Atena. Templul Artemisei a fost construit pe o suprafata care avea lungimea de 131 m., iar latimea de 79 m.

Herostrat si Alexandru cel Mare

Cu 200 de ani mai tirziu, in anul 356 I.H., templul a ars pina la temelii. Incendiul a fost provocat de o persoana cu numele de Herostrat, care in felul acesta a dorit sa devina celebru. Intr-un mod ciudat, templul a fost distrus exact in ziua in care se nastea Alexandru cel Mare (Alexandru Macedon). Cu citiva ani mai tirziu, Alexandru cel Mare a vizitat Efesul si a dat ordin ca templul sa fie reconstruit pe locul initial.

Distrugerea Finala

Templul lui Alexandru cel Mare a rezistat pina in sec. al III-lea D.H. In schimb, apele marii sau retras treptat din portul Efes, care a inceput sa se distruga incetul cu incetul, iar orasul si-a pierdut din importanta. Gotii au devastat templul, apoi inandatiile au continuat distrugerea. In prezent, din acest templu au ramas doar citava blocuri din piatra, care formasera odinioara temelia, o singura coloana fiind repusa la locul unde statuse initial. 


pagina1din 1:
  1 
    Autor :   www.paranormal.ro
 Introdus pe data de  2005-08-07
 
Copyright © 2005 [masaherta.3x.ro]
Google