Home

Psihologie

Religiile Lumii

Karma

Timpul

Cele 7 minuni

Un fel Stiri

Site map

 
 
  Biblia   /   Aforisme   /   Forum   /   Diverse   /   Sitvechi   /   Contact

Statuia lui Zeus din Olimpia


Statuia lui Zeus din Olimpia

Cu 3000 de ani in urma, Olimpia (Olympia) era un important centru religios in sud-vest-ul Greciei. Grecul Zeus, regele zeilor, era adorat in antichitate, in cinstea lui organizindu-se in mod sistematic petreceri si intreceri atletice. Primele Jocuri Olimpice - cum au fost numite - probabil ca au avut loc in anul 76 I.H. Timp de peste 11-00 de ani, acestea erau organizate din 4 in 4 ani. Grecii atribuiau o importanta foarte mare jocurilor olimpice cind se desfasurau erau intrerupte toate razboaiele, pentru ca sportivii si spectatorii sa poata participa in voie la ele.

Templul lui Zeus

In sec. al V- lea I.H. locuitorii orasului Olimpia au hotarit sa ridice un templu in cinstea lui Zeus. Intre anii 466 si 456 I.H., a fost ridicata o cladire grandioasa din blocuri uriase de piatra, aceasta fiind inconjurata de niste coloane masive. Cladirea templului a fost terminata dar lipsea statuia lui Zeus. Cetatenii orasului au simtit nevoia unei statui, iar la Atena au gasit un sculptor caruia i-au incredintat realizarea statuii lui Zeus.

Realizarea Statuii

Sculptorul se numea Fidias (Pheidias) si realizase deja la Atena doua statui grandioase care o reprezentau pe zeita Atena (Athena). In Olimpia, Fidias si ajutoarele sale au construit mai intai o schela din lemn, care reprezenta "scheletul" lui Zeus. Apoi, scheletul a fost acoperit cu placute de fildes, vesmintele fiind create din placi de aur. Mesterii au fixat cu atita precizie placutele de fildes si aur, incat atunci cind statuia a fost terminata, parea a fi compacta.

La inaltime deasupra Pamantului

Statuia lui Zeus a fost asezata pe un tron ornat cu lemn de abanos si pietre pretioase, avind o inaltime de 13 m. Capul aproape ca-i ajungea pina la tavan, astfel ca daca Zeus s-ar fi ridicat de pe tron, ar fi ridicat acoperisul. De -a lungul peretilor au fost construite o multime de schele pentru vizitatori, pentru ca urcindu-se pe ele, sa poata vedea chipul zeului. In anul 435 I.H., cind statuia a fost terminata, era considerata ca fiind una dintre marile minuni ale lumii, ramanind ca atare timp de 800 de ani.

Dislocarea statuii

In jurul anului 40 D.H., imparatul roman Caligula a hotarit sa transporte statuia la Roma. A ordonat muncitorilor sa-i transpuna dorinta in practica, dar conform legendei, cind acestia au incercat sa disloce statuia de la locul ei, statuia a inceput sa rida atit de puternic, incit au fugit cu totii incotro au vazut. Apoi, in anul 391 D.H. odata cu expansiunea tot mai accentuata a crestinismului, romanii au interzis jocurile olimpice si au inchis templele grecesti. Cu cativa ani mai tirziu, statuia lui Zeus a fost dusa cu vaporul la Constantinopol. In anul 462 D.H. un incendiu a distrus palatul in care fusese asezata statuia, iar din celebra creatie nu a mai ramas nimic. In sec. al Vi-lea, orasul Olimpia si imprejurimile acestuia au fost victimile unui cutremur. Alunecarile de teren si inundatiile au distrus stadionul, iar ruinele au fost acoperite cu namol. Toate acestea au contribuit inca ca unele parti ale orasului sa poata supravietui timp de peste 1000 de ani. Recent au fost aduse la lumina zilei ruinele acestui oras, vizitatorii putind vedea ceea ce mai ramasese din templu si locul pe care a stat odinioara magnifica statuie a lui Zeus.      


pagina1din 1:
  1 
    Autor :   www.paranormal.ro
 Introdus pe data de  2005-08-07
 
Copyright © 2005 [masaherta.3x.ro]
Google